Recepten på denna sida är kvalitetskontrollerade av oss, vilket innebär att vi själva tillagat och ätit resultatet. Vi publicerar bara de recept som vi själva tycker om..
Glaserad kanin med tärnad potatis och cashew-nötter
Detta behövs för 4 personer:
Klicka på bilden ovan för större bild.
Dela upp kaninen i lämpliga bitar, salta och bryn i en stor stekpanna med olivoljan.
Tillsätt 2 dl vatten (fyll på mer senare om det behövs), de hela kvistarna rosmarin och timjan och låt koka tills vätskan är helt reducerad. Köttet ska då vara kokt helt igenom.
Ta bort örterna och tillsätt lite smör och sylten/marmeladen (vi använde plommonsylt) och stek (sautera) tills köttet blivit glaserat.
Stek den tärnade potatisen med finhackad chalottenlök och tärnad bacon. Tillsätt nötterna mot slutet.
Servera kaninen med potatisen och eventuellt skalad och skivad grapefrukt.
Grillad kanin
Kaninkött går bra att grilla men man måste tänka på att det är magert och innehåller bara 4% fett så det kan bli för torrt om man har för hög värme i grillen.
För att inte köttet ska bli torrt när det grillas kan man antingen marinera det i förväg, koka köttet före grillning i ca 20 minuter i en god buljong eller pensla med olja ofta under grillningen. Man kan också koka kaninen i en stekpåse på svag värme i 2-4 timmar, efter att ha kryddat efter tycke och smak, och grilla den efteråt för att få en fin yta.
SPANSKT RECEPT
Blanda ca 1 dl olivolja, 1 klyfta vitlök finhackad, ½ msk torkad oregano, ½ msk torkad timjan, 1 msk vitvinsvinäger, lite salt, peppar och kummin.
Pensla kaninen, väl rengjord och helt öppen, med blandningen och lägg på grillen. Pensla flera gånger och vänd ofta så inte köttet blir torrt.
Ett tips för att inte köttet ska bli torrt är att bötlägga 5 kolbitar i förväg vilka man lägger i glöden innan man börjar grilla köttet. Vi grillade på ganska låg värme och det tog ca 30 minuter.
Serveras med en god Aioli (Recept från t.ex. Bonniers stora kokbok) och grillad/kokt potatis.
Klicka på bilden ovan för större bild.
En äkta spansk paella ska innehålla kaninkött!
Gör som en vanlig paella men ersätt kyckling med kanin.
Som bekant med paella gäller principen att "man tager vad man haver" så länge man har ris och saffran. ICA säljer bra paella-ris men det går även med Avorio.
Läs mer om Paella med kanin här.
Enkel kaningryta
Detta behövs för 4 personer:
Klicka på bilden ovan för större bild.
Detta är det absolut enklaste recept på kanin vi testat men blev väldigt gott.
Bryn kaninköttet i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg efter hand bitarna i en gjutjärnsgryta eller ugnssäker form.
Häll skyn från stekpannan över köttet.
Tillsätt ett par kvistar timjan (eller rosmarin eller örter som Du tycker om) och lagerbladet och häll på vatten tills köttet är nästan täckt.
Sätt in i ugn på 225 grader. När vattnet börjar koka vrid ner temperaturen till 100 grader och låt puttra i drygt en timma tills köttet lossnar lätt från benen.
Smaka av med salt och peppar. Klart!
Gryta kan varieras i det oändliga; tillsätt vitt eller rött vin, lök och andra grönssaker, stekt bacon, örter, m.m.
Julkanin
Ingredienser för 4-6 personer:
En ljuvligt juldoftande kaningryta som kontrast till den annars feta julmaten.
Bryn kaninköttet i smör tills den får färg, på svag värme i ca 10 minuter.
Hacka lök (grovt) och vitlöken samt den skållade tomaten (alternativt 1msk tomatpuré).Schalottenlök kan läggas i hel men skalad.
Lägg efter hand bitarna i en gjutjärnsgryta, kastrull eller ugnssäker form. Häll över olivoljan. Häll skyn från stekpannan över köttet.
Tillsätt lök, vitlök, tomat, kryddor och örter samt lagerblad. Salta och peppra.Häll på vinet och eventuellt lite vatten.
Koka upp och låt koka i 10 minuter. Om Du använder alkoholhaltigt vin lägg inte på locket!
Sätt in i ugn på 175 grader eller låt puttra sakta på spisen med lock i ca 1 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis, potatismos eller Couscous.
Strimlad kanin, långkok eller Pulled Rabbit
Detta behövs för 4-6 personer:
Klicka på bilden ovan för större bild.
Detta är en enkel variant som framhäver kaninköttets naturliga smak.
Salta, peppra och krydda kaninen. Man kan även smöra eller täcka köttet med en god marinad/sås.
Lägg hela kaninen i en gryta eller ugnssäker form tillsammans med en delad lök och lite vitlök efter behag.
Om inte kaninen ryms kan man dela den på mitten. Se upp så det inte blir kvar några benflisor i köttet. Dela gärna ryggraden med en sekatör.
Bryn lever och njurar och lägg dem också i grytan för att ge smak till buljongen.
Koka upp och låt sedan sjuda sakta under lock i ca 1,5 timme tills köttet lossnar lätt från benen. Ta upp köttet och låt svalna något.
Strimla loss köttet med rena händer eller två gafflar.
Före servering bryn det strimlade köttet i en stekpanna i smör och tillsätt några matskedar kaninbuljong efterhand. Smaka av med salt och peppar..
OBS! Spara den överblivna buljongen!
Tryffelkanin tillagas på TV 4 Nyhetsmorgon
Klicka här för att se hur Gunilla och Edward Blom tillagar kanin på Nyhetsmorgon (Extern länk)
Citat: "Inget annat kött drar åt sig kryddning så bra"
Klicka här för att gå til sida med recept på kanarisk kanin. Receptet är på svenska.
(Extern länk)
Marinerad kanin från Gran Canaria
En enkel och mycked god rätt:
Stek finskuren lever, hackad lök och kantareller var för sig, tillsätt saltade jordnötter.
Blanda och njut.
Kaninlever med lök och kantareller
Länkar till goda recept på andra sajter