Om oss/About us

Vårt företag


Företaget Stjärnhovs kaningård


Förmodligen Sveriges modernaste kaningård.


Vår affärsidé är att vara den främsta leverantören av kaninkött till restauranger och köttbutiker i Stockholm och Södermanland, främst centrala och södra Stockholm och även Södertälje, Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.


Försäljning till privatpersoner sker från egen gårdsbutik där även andra produkter säljs, från egen och kringliggande gårdars produktion.


Vi försöker också bidra till att göra vår lilla del av Sörmland till ett attraktivt utflyktsmål.


Stjärnhovs kaningård startades 2014 efter att vi köpt den vackra gården Stora Hagalund och den första stora investeringen blev att bygga ett helt nytt isolerat kaninstall.


Idén att föda upp kaniner för att producera kaninkött kom från två av våra stora intressen; god mat och god djurhållning. Dessutom hade vi en längtan efter att kunna leva på landsbygden och kunna vara självförsörjande så gott det går.


Vår vision är att producera gott, naturligt kött med hög kvalité på ett miljövänligt sätt och med en så god djurhållning att vi kan vara helt öppna med hur djuren föds upp. Här ingår exempelvis att vi alltid kan visa upp kaninstallar.

Kaninstallet


Nya kaninstalletVårt kaninstall på 250 kvadratmeter stod klart våren 2015.


Det är isolerat och har betonggolv med golvvärme så att vi vintertid kan hålla en temperatur på ca 10-15 plusgrader. Kaninerna är i sig inte beroende av värme men det ger oss möjlighet att ha en jämn och bra uppfödning året om och de trivs bäst i denna temperatur.


Uppvärmningen sker med högeffektiva solfångare som värmer vattnet till golvvärmen och till tappkranar.

Detta är ett led i vår strävan att ha en klimatsmart produktion.


I stallet finns utrymmen för kaninburar och golvkättar, foderrum och hygienrum samt gårdsbutik.


Inredningen i stallet följer Jordbruksverkets nya föreskrifter för hållning av kaniner till köttproduktion och vi är de första som fullt ut tillämpar dessa bestämmelser vilka är de mest generösa i världen när det gäller djurens välfärd (utrymme per kanin, m.m.).


Föreskrifterna innebär bland annat att kaninerna har tillgång till dagsljus vilket är viktigt för dygnsrytmen och bra dragfri ventilation.


För bygget av kaninstallet har vi fått visst ekonomiskt stöd från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling vilket är ett erkännande för kaniner som lantbruksdjur.

Bygden, m.m.

Stjärnhov

Stjärnhov är en ort i Gnesta kommun, Södermanlands län, med ca 600 invånare.

Förutom  grundskola, en utmärkt ICA-butik, bensinmack och den självklara pizzerian finns ett mycket aktivt föreningsliv och flera duktiga konstnärer. Bland företagen märks Refurn  som säljer begagnade möbler i sitt centrallager på ca 6000 kvm vid Stjärnhovs säteri.

Leif GW Persson skrev 2009 en ganska fin krönika om Stjärnhov, med rubriken Ödelandet, och förhoppningsvis kan vi bidra till att  orten blir mindre av ett "ödeland".

Ekologiskt eller naturligt?

Vi får ibland frågan om vi producerar ekologiskt kaninkött.

.

Tyvärr kan vi inte använda det begreppet eftersom det inte finns någon eko-standard för kaninkött ännu! Dessutom skulle det krävas att allt foder som vi ger till kaninerna är certifierat som "ekologiskt". Detta skulle vara mycket kostsamt utan att göra någon större skillnad i slutresultatet.

Oftast får vi tag i Krav-certifierat hö men inte alltid.

Alla beståndsdelar i kraftfodret, som tillverkas av Lantmännen och är speciellt framtaget för kaniner, skulle behöva certifieras och det skulle bli mycket dyrt om det skulle få benämnas "ekologiskt foder".

Vi ger kaninerna friskt gräs och grönsaker som vi odlat själva, småskaligt och giftfritt, och vårt trädgårdsland skulle behöva certifieras också.


Pinnar av sly att gnaga på för att hålla tänderna i bra skick skulle också behöva certifiering.


Allt som allt hopar sig kostnaderna och det skulle bli mycket dyrt utan att ge ett bättre kött.


Vi föredrar  att kalla vår produktion "naturlig" (inga gifter används i produktionen eller i foder) och klimatsmart.

Slott

Utflyktsmål

Om oss i media

Första artikeln om oss i Södermanlands nyheter. Läs den här.


Senaste artikeln om oss i Dagens Nyheter finns här.

Om Du åker till oss för att köpa kaninkött kan vi även rekommendera dessa trevliga utflyktsmål i närheten:


Sparreholms slott och ridcenter

Fabriken i Sparreholm

Refurn

Sternersborgs chokladfabrik

Ånhammars gårdsmuseum

Konst och ateljéer